Naast vluchtelingen staan

“Opnieuw zijn wij geschokt over de vele mannen, vrouwen en kinderen die in de afgelopen weken hun leven verloren op de Middellandse, de Egeïsche Zee en op het vasteland van Europa. In eerdere jaren verloren al 17.000 mensen hun leven toen ze, vaak vluchtend uit situaties van tomeloos geweld, hun toevlucht zochten in Europa. Zoveel dodelijke slachtoffers vervullen ons met droefheid en ontzetting. Droefheid en ontzetting alleen is echter niet genoeg. Het is onze plicht als kerk maar ook als samenleving naast deze vluchtelingen te staan.”

Met deze woorden begint de verklaring van de Protestantse kerk die in 2015 verscheen als reactie op de vele bootvluchtelingen die hun leven verloren in hun poging Europa te bereiken. Het is hartverwarmend om te zien dat velen van ons daadwerkelijk iets willen betekenen voor de grote stroom vluchtelingen. Dat zie je in de lokale initiatieven die massaal ontstaan. Deze initiatieven zijn ‘geweldig en hartverwarmend’, aldus het COA dat de coördinatie ervan oppakt in samenwerking met diverse organisaties.

Wat kunnen we doen?

Hieronder volgen een aantal mogelijkheden voor kerken en individuele christenen om naast de vluchtelingen te gaan staan.