Dichterbij dan je denkt

Wist je dat mensenhandel de derde grootste criminele onderneming ter wereld is? Ruim 27 miljoen mensen zijn gevangen in slavernij, waaronder 2 miljoen kinderen die worden gedwongen tot prostitutie. Dat klinkt als een ver van je bed show, maar dat is het niet. Vrouwenhandel en prostitutie zijn bijna onlosmakelijk met elkaar verbonden. ‘Volgens schattingen van opsporingsdiensten is zeker de helft van de prostituees in de hoerenbuurt in handen van vrouwenhandelaren’ aldus een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM). Is er een rosse buurt in jouw woonplaats, dan is de kans groot dat ook hier ‘moderne slavernij’ van toepassing is.

De boodschap van de profeten in het oude testament is nog akelig actueel, ook voor ons. En alles wat nodig is voor kwaad om te overwinnen is dat goede mensen niets doen. Hoewel de omvang van de problematiek verlammend kan werken, is er toch van alles dat je kunt doen. Een marathon begint ook met de eerste stap, dus begin gewoon. Er zijn diverse organisaties die daarbij kunnen helpen, zoals Stop the traffik, International Justice Mission en Micha Nederland. Bezoek hun websites eens voor meer informatie.

Wat kun je doen?

  • Informeer gemeenteleden over de omvang van moderne slavernij én in wat de Bijbel zegt over recht doen.
  • Bekijk de film 58: die gebaseerd is op Jesaja 58.
  • Download de studiegids ‘Het Goede Nieuws over Onrecht’ via de website van IJM.
  • Duik in het thema gerechtigheid via DIVE van IJM.
  • Schrijf je in voor een nieuwsbrief om op de hoogte te blijven
  • Spoor mensen aan om er concreet voor te bidden en geef het regelmatig ook een plek in de voorbede tijdens de zondagse samenkomst.
  • Ondersteun het werk van organisaties die werkzaam zijn op dit terrein financieel en met gebed.
  • Wijs gemeenteleden op de mogelijkheden om hun gaven en talenten als vrijwilliger in te zetten voor dit soort organisaties.

Kortom, maak mensen bewust van de enorme omvang van moderne slavernij en de mogelijkheden die er zijn om concreet iets te doen.

Bekijk de film 58:

De aangrijpende documentaire 58: vertelt hoe de wereldwijde Kerk hoop brengt op de meest uitzichtloze plekken. De documentaire is geïnspireerd door Jesaja 58 en legt een uitdaging neer bij de christenen in onze tijd: laten we samen extreme armoede in onze generatie uitbannen.

 

Gesprekshandreiking

Een mooie opzet om Jesaja 58 echt je leven te laten beïnvloeden: kijk de film 58: in zijn geheel en daarna een aantal fragmenten nogmaals. En neem dan de tijd om (een aantal van) de vragen te doordenken en door te spreken met elkaar.

Download de gesprekshandreiking.