Welkom!

Samen met zo’n 250 bezoekers kijken we terug op een boeiende en inspirerende diakenendag. We hopen dat het jullie ondersteunt in je diaconale werk. Hieronder vind je diverse materialen van deze dag.

Kerk dicht bij mensen

In Christus kwam God heel dichtbij. De kerk – als het lichaam van Christus – wil daarom ook dichtbij komen. Die beweging hoort bij Gods mensen en Gods Koninkrijk. De kerk is ook het meest vruchtbaar wanneer ze gericht is op haar directe omgeving. Dat vraagt bruggen bouwen en relaties aangaan met mensen in die omgeving. Vanuit het besef dat die ander waardevol is als beelddrager van God zelf.

Deelsessies

In verschillende inspirerende deelsessies wordt het thema kerk dicht bij mensen verder uitgewerkt. Elke deelsessie wordt twee keer aangeboden. Bij je aanmelding kies je welke deelsessies jij graag wilt volgen. Tip: Kom je met meerdere diakenen uit dezelfde gemeente? Verdeel je dan over de verschillende deelsessies en deel je ervaringen op de eerstvolgende diaconievergadering.

1. Gemeenschap als kracht van de lokale kerk
We hebben als kerk de kracht van gemeenschap nodig. Maar wat is die gemeenschap eigenlijk en wat is ze niet? En hoe bouw je daar als diaken aan? In deze deelsessie krijg je daarvoor diverse handreikingen.

2. Kerk dicht bij mensen via integral mission
Integral mission is het spreken én uitleven van het geloof in Jezus Christus in elk aspect van het leven. Wat betekent integral misison voor het diaconaat en jou als diaken? Daarover ging het in deze deelsessie.

Workshop 2 Integral Mission (188 downloads)

3. Je buurt beter in beeld via buurtonderzoek
Wanneer je weet welke vragen, nood of behoeften mensen in je omgeving hebben, kun je op zoek naar manieren om hen te helpen. Maar hoe onderzoek je dat precies? Met het werkblad uit deze workshop kun je zelf aan de slag.

Workshop 3 Verken je buurt - presentatie en werkbladen (212 downloads)

4. Kerk dicht bij mensen – van droom tot evaluatie
Kerk dicht bij mensen. Hoe pak je dat nou aan? Waar begin je? Welke stappen zijn er en wat doe je in elke stap? En hoe blijf je in dit alles een kerkgemeenschap? Daarover ging het in deze deelsessie.

Workshop 4 van droom tot evaluatie (216 downloads)

Extraatje

Graag geven wij je nog een extraatje: een special van OnderWeg, een kerkelijk magazine voor toerusting en inspiratie. Deze special gaat vooral over het grote belang van kerk zijn voor de omgeving en sluit daarmee prachtig aan bij het thema van de diakenendag. Met dank aan OnderWeg.

Download hier: Onderweg - De plaatselijke kerk (181 downloads)

5. Communiceren kun je leren
Om gemeenteleden te stimuleren is goede communicatie belangrijk. In deze deelsessie ga je met elkaar in gesprek om ideeën en handvatten uit te wisselen, waarmee je in jouw gemeente weer verder kunt.

Workshop 5 - Tips voor communicatie (198 downloads)

6. De Bijbel over integral mission
Ontdek in deze deelsessie wat de Bijbel zegt over een christelijke gemeenschap en integral mission.

7. Oriëntatie voor nieuwe diakenen
Waar ben je als diaken eigenlijk aan begonnen? In deze sessie krijg je in vogelvlucht een introductie van je doel en werkzaamheden als diaken.

8. Deel je leven – over jongeren en diaconaat
Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Die bekende kreet geldt ook voor het diaconaat van de gemeente. Maar hoe leg je dan die verbinding? En hoe kunnen jongeren bijdragen aan een kerk dicht bij mensen?

Workshop 8 jongeren en diaconaat (225 downloads)

9. Kerk dicht bij mensen vanuit gelijkwaardigheid
Alle mensen zijn naar Gods beeld geschapen. Dat zegt iets over hun waarde. En ook over onze gelijkwaardigheid. In deze deelsessie denk je na over hoe je vanuit gelijkwaardigheid dicht bij mensen kunt zijn.

10. Als teleurstelling dichtbij komt, hoe ga je daarmee om?
Kerk dicht bij mensen heeft alles met mensen te maken. Die kunnen je inspireren, maar ook irriteren. Soms stapelt het op. Wat doe je dan? Hoe help je jezelf en  hoe help je de ander in situaties met teleurstellingen?

11. Kerk dicht bij vluchtelingen
Het nieuws wordt er niet meer zo gedomineerd, maar nog steeds hebben we te maken met het grootste aantal vluchtelingen in de geschiedenis.  Wat kan jouw kerk doen voor vluchtelingen en asielzoekers? Daarover ging het in deze deelsessie.

Workshop 11 Kerk dichtbij vluchtelingen (202 downloads)

12. Kerk dicht bij mensen en de WMO
Met de invoering van de WMO heeft de overheid een stap terug gedaan. Wanneer we nu hulp nodig hebben, wordt van ons verwacht dat we eerst een beroep doen op onze eigen omgeving en daarna pas op de overheid. In deze deelsessie denk je na over wat dat betekent voor kerken.

Workshop 12 Kerk dichtbij mensen en WMO (151 downloads)

Organisatie

De landelijke diakenendag wordt georganiseerd door het Diaconaal Bureau van de CGK en het Diaconaal Steunpunt.

 

Vorige diakenendagen

Op zoek naar informatie van de vorige diakenendag? Hieronder vind je de links:

Diakenendag 2017 – bloeiend diaconaat

Diakenendag 2016 – Samen

Diakenendag 2015 – Lef om lief te hebben