kerk en vluchteling

Begin augustus verscheen een nieuw en actueel diaconaal nummer van het blad Onderweg met als thema: kerk en vluchteling. Bestel het themanummer nu GRATIS, zolang de voorraad strekt(*) en betaalt alleen de verzendkosten.

Help!

Bid voor de vluchtelingen en ondersteun het werk van stichting Hulpactie Bootvluchtelingen. Kijk hier voor meer informatie.

In dit nummer vind je onder andere de volgende bijdragen:

Het eiland Lesbos is in zicht. Sinds begin dit jaar hebben zo'n 70.000 vluchtelingen, met name Syrièrs en Afghanen, de overtocht van Turkije naar Griekenland gewaagd. De meesten van hen komen terecht op Lesbos.Hoe ziet vluchten eruit? Vluchten is… Alles opgeven. Alles achterlaten. Heel je hebben en houden op het spel zetten om opgepropt in een rubberen boot een betere toekomst te bereiken. Fotograaf Jaco Klamer was onlangs op het Griekse eiland Lesbos en bracht het leven van de talloze vluchtelingen daar in beeld. Van het beloofde strand tot het schrijnende kamp.

 

 

Wie kan ons meer over God vertellen? Die vraag van enkele asielzoekers in Burgum was aanleiding voor de GKv Noardburgum om verschillende activiteiten op te zetten, waaronder een Bijbelklas tijdens de middagdienst. (beeld Stichting Gave)Omzien naar vluchtelingen: vier voorbeelden Kerk en vluchteling: het thema hoeft niet op afstand te blijven. In de levens van sommige gemeenten en gemeenteleden komt het indringend dichtbij. Een inkijk in vier initiatieven waarmee binnen de GKv en de NGK handen en voeten wordt gegeven aan het omzien naar de vreemdeling.

 

 

Bestel het gratis themanummer en betaal alleen verzendkosten!

* maximaal 2 exemplaren per persoon.

Angst speelt volgens Klaas Harink een grote rol in onze wantrouwende houding tegenover vluchtelingen. 'We houden wat we niet kennen graag op afstand.' (beeld Johanne de Heus)Klaas Harink hekelt argwaan tegenover vluchtelingen We worden door de politiek geframed in onze opvattingen over vluchtelingen, vindt Klaas Harink. Hij bedoelt: het is vaak maar net hoe je het bekijkt. ‘Toen Elfstedentochtwinnaar Evert van Benthem naar Canada emigreerde, gaf iedereen hem groot gelijk: een ruim en rijk land met betere toekomstmogelijkheden voor zijn boerenbedrijf en zijn gezin. Als arme Afrikanen om dezelfde reden naar Nederland komen, noemen we hen profiteurs en gelukszoekers.’

 

Behandel vreemdelingen met liefde, want als het goed is, weet je zelf wat het is om vreemdeling te zijn. (beeld Stichting Gave)Heb de vluchteling lief als uzelf Europa wordt overspoeld door vluchtelingen, vooral uit het Midden-Oosten en Afrika. De opvang van al die mensen levert hier en elders grote logistieke problemen op. Ook verandert ons land onmiskenbaar door de toestroom van mensen uit andere culturen, en daar is niet iedereen blij mee. Maar wie heet hen welkom en durft liefdevol de ontmoeting aan te gaan?