Een groene kerk zet bewust stappen op weg naar duurzaamheid. Naast milieu en klimaat gaat het daarbij ook om eerlijkheid, gerechtigheid en delen.

Groene genade

NGK de Pelgrim in Ede zet als groene kerk bewust stappen op weg naar duurzaamheid. Er is een werkgroep Groene Genade die bestaat uit gemeenteleden in samenwerking met de diaconie. De werkgroep biedt de gemeente onder andere een workshop ‘duurzame bucketlist’, een Michacursus voor kringen en duurzaamheidstips via de nieuwsbrief. Ook vanuit de gemeente zijn diverse initiatieven gestart. Zo werd er een kledingruilbeurs georganiseerd en was er een aantal mensen die wilde ‘ontspullen’ en elke dag een overbodig gebruiksvoorwerp weglegde voor de kringloop of er een andere goede bestemming voor zocht.

Groene gemeente

Het is belangrijk dat het groene-kerk-zijn iets van de hele gemeente is en niet alleen van een groepje ‘fanatici’. Het is een onderwerp dat als het ware verweven dient te zijn in het kerk-zijn. De valkuil volgens Alex Sytsma, zelf actief in de werkgroep Groene Genade, is het hoge verwachtingspatroon.  ‘Realiseer je dat het een weg is die stapje voor stapje genomen moet worden. Verwachtingen moeten soms bijgesteld worden, maar dat is niet erg. Ook een marathon ren je stapje voor stapje’.

Hoe worden wij groene kerk?

Wil je ook aan de slag met duurzaamheid? Tips en meer informatie kun je vinden op de website van Groene kerken (www.groenekerken.nl). Groene Kerken actie heeft een praktische toolkit ontwikkeld waarmee je een duurzame vervolgstap kunt kiezen. Tenslotte kun je ervaringen en informatie uitwisselen met andere groene kerken of hen om advies vragen.

Infomeer ook eens bij kerken die al bezig zijn in dit traject. Er is namelijk geen kant-en-klaar draaiboek wat op alle kerken van toepassing is. Elke kerk is uniek en je zult zelf
moeten bepalen wat past bij jouw gemeente.