Campagne hart voor mensen maakt geldzorgen bespreekbaar

Eén op de vijf gezinnen in en om jouw kerk heeft te maken met (dreigende) financiële problemen. Dat is te veel. In de week van 17 oktober 2019, rond Wereldarmoededag, start SchuldHulpMaatje samen met kerken een campagne om aandacht te vragen voor mensen met schulden. Het taboe moet doorbroken worden, zodat mensen hulp durven zoeken.

De campagne Samen Hart voor Mensen maakt geldzorgen bespreekbaar. Er zijn verschillende materialen ontwikkeld om kerken het wat makkelijker te maken, zoals een ludieke online Challenge, een Lichtkaart om uit te delen, het Open Kaart Spel en het Samen Hart voor Mensen groeilied om te zingen. Een signaalkaartje helpt om geldzorgen te leren herkennen en bespreekbaar te maken.

Samen hart voor mensen

Met de Campagne Samen Hart voor mensen willen we met alle kerken het taboe doorbreken. Dit kan door mee te doen met 1 van de Campagne acties:

  • Doe de VIJF: een laagdrempelige en ludieke challenge op social media. Met deze actie vergroten we het bewustwordingsproces in Nederland en doorbreken we het taboe zodat mensen eerder hulp durven vragen.
  • Maak Licht voor mensen met schulden door een kaars aan te steken of de Lichtkaart uit te delen via kerkleden en vrijwilligers aan mensen die het moeilijk hebben vanwege geldzorgen.
  • Samen Hart voor Mensen Groeilied. Schrijf en zing mee voor mensen met schulden. Een lied dat je zelf kunt laten groeien, of dat je online mee kunt schrijven. Samen zingen we zo met en voor mensen met schulden om hen nieuwe moed mee te geven.
  • Speel het Open Kaart Spel en ga met elkaar thuis, in je kring, netwerk of kerk in gesprek over omgaan met geld en geldzorgen.
  • Gebruik het Signaalkaartje met tips voor iedereen die vanuit een kerk, parochie, netwerk of gemeente in contact komt met mensen. Zodat ze beter in staat zijn om geldzorgen te herkennen, bespreekbaar te maken en mensen te ondersteunen en door te verwijzen naar SchuldHulpMaatje.

Er nog veel inzet nodig om meer mensen met schulden eerder te vinden en effectief te ondersteunen. Kerken kunnen samen met SchuldHulpMaatje mensen helpen om hun financiële problemen de baas te worden.

Download de materialen op www.samenhartvoormensen.nl/doemee, doe mee en doorbreek het taboe over schulden!